Hanu Bratcutei

Valea Bratcutei

Muntii Padurea Craiului, se constituie ca o prelungire a Muntilor Apuseni spre nord-vest, o zona formata din dealuri domoale ( inaltimea maxima 1024m), de platouri carstice ciuruite de doline despartite de vai adanci, o zona renumita prin numarul mare de pesteri, izbucuri si ponoare ce constituie atractia principala a acestor locuri. Muntii Padurea Craiului sunt delimitati spre nord de Crisul Repede, spre sud-vest de Crisul Negru iar la est de Valea Iadului ce-i separa de Muntii Vladeasa.

Drumetii si plimbari se pot face pe V. Bratcutei (14km), spre satul Damis (drum judetean) si spre Lorau. Pe Valea Bratcutei se pot face plimbari pana la Izbucul Damisenilor si Cheile Tivadarului, la catunele situate pe plaiurile domoale ce strajuiesc valea si se poate continua pana la coada Lacului Lesu pe la Pestera ” La Acre” sau pe la Cabana Lesu.

Plimbari se pot face si la cascadele de pe Valea Boiului si zona izvoarelor Boiului. Pe Valea Boiului se ajunge urmand drumul forestier ce se desprinde din centrul comunei Bratca, pe langa calea ferata pana in satul Lorau; din Lorau, imediat dupa podul peste Cris se desprinde un drum spre dreapta ce intra pe v. Boiului.

Drumul asfaltat ce urca la satul Damis (platou carstic) se continua prin Damis Poiana si iese pe Valea Sohodolului, de unde se poate ajunge fie la Beius fie la Alesd pe drumuri asfaltate.